Spørsmål vi ofte får - HMS-kurs for ledere og verneombud

Noen spørsmål vi ofte får

Hvem må ha HMS-kurs?

Bedriftens øverste leder/daglig leder (Arbeidsmiljøloven § 3-5), verneombud (Arbeidsmiljøloven §6-5) og AMU medlemmer (Arbeidsmiljøloven §7-4) er pålagt å ha godkjent HMS-kurs.
I tillegg kan andre ansatte i ledende stillinger og tillitsvalgte ha nytte av HMS kurs.

Hva koster et HMS-kurs?

Hos oss koster alle HMS kurs 1990,-kr. Dersom det er flere som skal ha kurs i samme bedrift tilbyr vi gode rabatter.

Hva er internkotroll?

Internkontroll er en betegnelse på det kontinuerlige og systematiske arbeidet med helse, miljø og sikkerhet i bedriften. Dette arbeidet er regulert av Internkontrollforskriften og pålegger alle bedrifter som produserer, selger eller tilbyr varer og tjenester.
Det kontinuerlige og systematiske arbeidet skal dokumenteres skriftlig som en del av internkontrollen. Arbeidstilsynet sjekker denne dokumentasjonen ved tilsyn.

Hvor lang tid tar et HMS-kurs?

Et HMS kurs tar fra 1-3 timer. Avhengig av hvor mye du kan fra før og hvor dypt du ønsker å gå i materialet. Kursmaterialet vil alltid være tilgjengelig også etter du har bestått HMS kurset slik at du kan gå tilbake å lese mer når som helst.

Er det samme krav til HMS-kurs for medlemmer av arbeidsmiljøutvalget som for verneombud?

Ja. Arbeidsmiljøloven §7-4 slår fast at medlemmer i AMU (arbeidsmiljøutvalg) has amme krav til HMS opplæring som verneombud.

Må verneombud og AMU ha HMS-kurs som varer 40 timer?

Nei. Forskrift om organisering, ledelse og medvirkning § 3-19 åpner for at verneombud og AMU kan ha kortere opplæring dersom det er forsvarlig.

Hva kontrollerer Arbeidstilsynet når de kommer på inspeksjon?

Arbeidstilsynet kontrollerer dokumentasjon og internkontroll generelt. HMS, arbeidstid, lønn og overtid. Arbeidstilsynet vil også se på om bedriften har gjennomført risikovurderinger, og om de har iverksatt tiltak for å forebygge ulykker og uønskede hendelser.

Hva må dokumenteres for å benytte kortere HMS-opplæring for verneombud?

Partene må lage en avtale som dokumenterer at partene er enige om å gjennomføre kortere HMS opplæring. Denne avtalen må også inneholde en forsvarlighetsvurdering som konkluderer med at kortere HMS opplæring er forsvarlig.

Hva er en forsvarlighetsvurdering?

Forsvarlighetsvurdering er et dokument som argumenterer for og dokumenterer at det er forsvarlig med kortere HMS opplæring. «problemenes karakter og omfang» skal være av en slik karakter at det er forsvarlig med kortere HMS-opplæring.

Jeg er eneste ansatt i mitt eget AS. Må jeg ha HMS-kurs likevel?

Ja, arbeidsmiljølovens krav om opplæring etter § 3-5 gjelder alle bedrifter med ansatte, uansett størelse og antall.

Hvor lenge er HMS-kursbeviset gyldig?

Kursbeviset er gyldig for alltid. Men det anbefales å ta nytt kurs dersom bedriftens risikoforhold endrer seg eller bedriften går inn i en ny bransje.

Hva er et 40-timers HMS-kurs?

Den 40-timers varigheten er satt for å sikre at deltakerne får en grundig opplæring som dekker alle relevante aspekter av HMS. Dette gir tid til både teoretisk læring og praktisk anvendelse av HMS-prinsipper, og innebærer ofte en uke borte fra arbeid med reise og opphold dekket av arbeidsgiver.

Ingen ventetid, ingen påmelding

Godkjent kursbevis

Internkontroll inkludert

Alle våre HMS-kurs bygger på Arbeidsmiljøloven, Forskrift om organisering, ledelse og medvirkning og veiledninger fra Arbeidstilsynet.

Populære HMS-kurs