Krav til HMS-opplæring for verneombud - HMS-kurs for ledere og verneombud

Arbeidsmiljøloven §6-5 er sentral for hvordan HMS-opplæringen av verneombud organiseres. Der står det blant annet:

Arbeidsgiver skal sørge for at verneombud får den opplæring som er nødvendig for å kunne utføre vervet på forsvarlig måte. … Arbeidsgiver er ansvarlig for utgifter til opplæring, og andre utgifter i forbindelse med verneombudets arbeid

Lov om arbeidsmiljø, arbeidstid og stillingsvern mv. (arbeidsmiljøloven)

Det er altså arbeidsgiver, ved bedriftens leder, som er ansvarlig for at verneombudet får HMS-opplæring.

Forskrift om organisering, ledelse og medvirkning § 3-19 er også sentral for hvordan verneombudet får opplæring i helse, miljø og sikkerhet.

Denne forskriften sier at opplæringen skal i utgangspunktet være 40 timer, men at det kan avtales kortere HMS-opplæring dersom det vurderes som trygt:

Opplæringens varighet skal være minst 40 timer. Det kan avtales en kortere opplæring enn 40 timer, dersom partene i fellesskap er kommet fram til at det er forsvarlig ut fra en vurdering av problemenes karakter og omfang.

Forskrift om organisering, ledelse og medvirkning

Videre sier §3-20 litt om gjennomføringen av HMS-opplæringen og repeterer at det er arbeidsgivers ansvar.

Utover dette har ikke departementet kommet med ytterligere spesifiseringer slik AML $6-5 åpner for. Nettbaserte HMS-kurs er derfor et godt alternativ for å komme i gang med HMS-arbeidet.

Arbeidstilsynet utdyper dette noe i sin vurdering av lovverket:

I noen tilfeller kan arbeidsgiveren og arbeidstakerne avtale kortere opplæringstid enn 40 timer. En slik avtale må være basert på at risikoforholdene i virksomheten tilsier at det er forsvarlig med kortere opplæring. Da må de ha vurdert både innholdet og omfanget av opplæringen. En slik forsvarlighetsvurdering bør være skriftlig, og skal utarbeides av arbeidsgiver og arbeidstakerne i felleskap.

Arbeidstilsynet

Avtale om kortere HMS-opplæring

For at Arbeidstilsynet skal godkjenne et kortere HMS-kurs enn 40 timer, krever de at dette skal avtales internt i bedriften.

Vi har laget en mal til en slik avtale og forsvarlighetsvurdering: Avtale om kortere HMS-opplæring og forsvarlighetsvurdering. Denne skal fylles ut av arbeidsgiver (daglig leder) og representanter fra arbeidstakerne (tillitsvalgt el.l). Er det ingen tillitsvalgte ved virksomheten, avklarer arbeidsgiveren dette med de som skal delta i opplæringen (§3-20).

Relevant regelverk for verneombud

Ingen ventetid, ingen påmelding

Godkjent kursbevis

Internkontroll inkludert

Alle våre HMS-kurs bygger på Arbeidsmiljøloven, Forskrift om organisering, ledelse og medvirkning og veiledninger fra Arbeidstilsynet.

Populære HMS-kurs