HMS og hjemmekontor - HMS-kurs for ledere og verneombud

Sist publisert: 25/10 2024

Visste du at det finnes en egen forskrift som omhandler hjemmekontor? Hjemmekontorforskriften, heter den.

Hva er egentlig «hjemmekontor»?

Forskrift om arbeid som utføres i arbeidstakers hjem, eller «Hjemmekontorforskriften», regulerer hjemmearbeid. Forskriften omhabdler bare arbeid som arbeidstaker utfører i «eget hjem».

Forskriften gjelder ikke andre typer arbeid utenfor arbeidsstedet, som for eksempel arbeid fra hytta, arbeid på toget eller på tjenestereise.

«Hyttekontor» er ikke det samme som hjemmekontor, altså.

Videre gjelder forskriften bare for «faste ordninger». Dersom du har hjemmekontor bare en gang i blant gjelder altså ikke Hjemmekontorforskriften. Om ordningen er fast, eller ikke, må arbeidsgiver vurdere.

Verneombudets og AMU sin rolle for hjemmekontor

Verneombud og arbeidsmuljøutvalget skal ivareta arbeidstakernes interesser i spørsmål som handler om arbeidsmiljøet. Også på hjemmekontor.

Også ved hjemmekontor skal de medvirke til at arbeidsmiljøforholdene for arbeidstakerne er en del av virksomhetens internkontrollsystem. Det er imidlertid som alltid arbeidsgiver som har det overordnede ansvaret for arbeidsmiljøet.

Men arbeidstilsynet, ledere, verneombudet eller AMU har ikke tilgang til hjemmearbeidsplassen uten videre. Dette må eventuelt avtales spesielt.

Arbeidstilsynets råd til arbeidsgivere:

  1. Sett deg inn i kravene: Oppdater deg på reglene. Sett deg godt inn i hjemmekontorforskriften. Sørg for å overholde kravene.
  2. Finn en god balanse: Drøft med de ansatte om hva som er en god balanse for kontorarbeid og hjemmekontor. Vurder hva som egner seg til konkrete arbeidsoppgaver og arbeidsformer. Hvor mange dager kan eller bør de ansatte sitte på hjemmekontor? Bør du oppfordre de ansatte til å være til stede på kontoret på bestemte ukedager?
  3. Lag tydelige avtaler: Sørg for skriftlig avtale om hjemmekontor. Avtalen bør blant annet beskrive omfang av hjemmekontor og arbeidstid. Den bør også presisere når arbeidstakeren skal være tilgjengelig for arbeidsgiver.
  4. Hold kontakt: Sørg for god dialog med arbeidstakerne både når de jobber hjemmefra og på arbeidsplassen. Vær tilgjengelig digitalt.
  5. Legg til rette for gode møter: Sørg for løsninger som sikrer at hybride møter fungerer godt for alle – både de som er samlet i et møterom og de som henger på veggen. Pass på at møterommene er teknisk rigget for sømløst å kunne koble til eksterne. I møter med mye dialog kan det være en god idé at alle har på kamera – også de som sitter i møterommet.
  6. Sørg for god ergonomi: Pass på de ansatte har en ergonomisk god arbeidsplass hjemme, gjerne med regulerbar arbeidsstol, god belysning og stor regulerbar dataskjerm. Hvis hjemmekontoret ikke er optimalt tilpasset, kan relevante tiltak som variasjon i arbeidsstilling, tiltak for fysisk aktivitet og hyppigere pauser hjelpe på situasjonen.
  7. Husk bevegelse: Oppfordre de ansatte til å bevege seg på hjemmekontoret, slik de ellers ville gjort ved å gå til og fra møter, kaffeautomaten eller lunsjrommet på arbeidsplassen.
  8. Vis interesse og omsorg: Har du medarbeidere som ikke ønsker å komme på kontoret? Ta en prat med medarbeiderne for å finne årsaken til at de kvier seg. Er det forhold på jobb som gjør at medarbeideren ikke ønsker å komme på kontoret? Eller er det forhold hjemme som gjør at arbeidstakeren heller vil sitte der? Ta omsorgsplikten du har som arbeidsgiver på alvor og våg å spørre.